Ga naar de hoofdinhoud Overslaan en naar de voettekst gaan

Reset je Mindset: Daan Jensen over de kracht van positief denken

Terug naar de blog

Daan Jensen

In een wereld waar we vaak worden aangetrokken door negativiteit en obstakels, biedt Daan Jensen, auteur, tennistrainer en mental coach, een verfrissende benadering met zijn boek en lezing "Reset je Mindset". Daan laat zien hoe een positieve mindset niet alleen het leven van individuen kan veranderen, maar ook de dynamiek binnen organisaties. We spraken met Daan Jensen over zijn inzichten en de kracht van het focussen op het positieve.

In je boek ‘Reset je Mindset’ richt je je op het positieve in plaats van het negatieve. Waarom denk je dat mensen geneigd zijn om vooral die ‘zwarte stip’ te zien?

“Het is eigenlijk heel interessant hoe onze hersenen werken,” begint Daan. “Wetenschappelijke inzichten laten zien dat we voorgeprogrammeerd zijn om ons te richten op negatieve ervaringen en pijn. Dit komt voort uit een overlevingsmechanisme – door te focussen op gevaar en fouten, konden we als soort overleven. Maar in de moderne wereld werkt dit mechanisme vaak tegen ons. We zien de zwarte stip – de fouten, negatieve ervaringen – en vergeten het grotere witte vlak, dat alle neutrale en positieve zaken in het leven vertegenwoordigt.”

Je hebt een achtergrond als tennistrainer en -coach. Hoe heeft deze ervaring je benadering van mentale coaching beïnvloed?

In tennis en in organisaties verandert alles voortdurend en de essentiële vraag is: Hoe kijk je aan tegen die veranderingen? Bekijk je ze vanuit mogelijkheden of onmogelijkheden? Sporters en professionals in alle sectoren komen er al snel achter dat er vooral weerstand bovendrijft in verander processen. Te vaak komt dit vanuit een negatieve kijk op die veranderingen, waardoor de hakken in het zand gaan. Deze mindset ombuigen naar een focus in kansen en mogelijkheden doet individuen en teams tot grote hoogtes stijgen.

Het vermogen om positief te blijven en gefocust te zijn op doelen, ongeacht de obstakels, is wat mensen echt succesvol maakt.”

Hoe kunnen mensen hun mindset veranderen om meer op het positieve te focussen?

“Het begint met bewustwording,” legt Daan uit. “Je moet je eerst realiseren dat je de neiging hebt om negatief te denken en jezelf hier niet voor te straffen, want het is een natuurlijk proces. Daarna kun je actief kiezen om je aandacht te richten op het positieve. Dit kan door eenvoudige technieken zoals dagelijks opschrijven waar je dankbaar voor bent of het stellen van de vraag: ‘Wat gaat er goed?’ In mijn boek geef ik diverse voorbeelden en praktische tips om deze mindset te cultiveren en in mijn lezingen help ik organisaties aan de hand van drie bewezen en succesvolle actiepilaren. ”

Mogen we dan nooit negatief zijn?

"Hahaha, jazeker wel! In mijn lezingen bespreek ik bijvoorbeeld ook de aanspreekcultuur binnen organisaties. Daar zit vaak een pijnpunt omdat collega’s het moeilijk vinden elkaar aan te spreken op gedrag dat het behalen van de doelen in de weg staat. Ik laat zien hoe je deze uitdaging effectief aanpakt."

Je combineert wetenschappelijke inzichten met praktijkervaringen van topsporters in je boek. Kun je hier een voorbeeld van geven?

“Zeker! Tennisser Roger Federer werd al op jonge leeftijd gezien als een supertalent. Zijn coaches en trainers uit die tijd erkenden allemaal zijn talent maar gaven hem weinig kans de top te behalen, vanwege zijn negatieve mindset. Als volwassen professional werkte Federer aan zijn mindset en vanaf het moment dat hij zijn omstandigheden positief ging benaderen, kwam zijn carrière in een stroomversnelling. Mensen kunnen zich nu niet voorstellen dat Federer ooit zo’n negatieve mindset had. Hierdoor is hij een geweldig voorbeeld voor het feit dat mensen toch écht hun mindset kunnen resetten.’

Wat kunnen lezers en luisteraars verwachten van jouw boek en lezingen?

“Lezers en luisteraars kunnen verwachten dat ze concrete oplossingen en technieken krijgen aangereikt die direct toepasbaar zijn in hun dagelijks leven en werk. Mijn boek en lezingen bieden een combinatie van wetenschappelijke inzichten, persoonlijke verhalen en praktijkervaringen. Het doel is om mensen te helpen hun mindset te resetten, zodat ze meer uit zichzelf en het leven kunnen halen. ”

Wat maakt jouw lezingen anders dan die van traditionele sprekers?

“Ik vergelijk me liever niet met andere sprekers, iedereen doet het op zijn en haar manier. Ik werkte tien jaar lang aan mijn boek omdat ik op de tennisbaan ontdekte welke wonderen er plaatsvonden als mensen hun mindset ombogen van het negatieve naar het positieve. Vanuit dat inzicht en die passie spreek ik. Ik heb het onderwerp persoonlijk doorleefd en inmiddels toegepast op duizenden mensen. De feedback die ik krijg na afloop van mijn lezingen vertelt me dan ook dat mensen dit zo ervaren. Ik zie mezelf vooral als een gids naar meer optimisme en succes, zonder daarbij het gezonde verstand overboord te gooien.

Wat zou je organisaties willen meegeven die overwegen om jouw lezing te boeken?

“Of het nu gaat om het werkleven, persoonlijke groei, of dagelijkse interacties, mindset heeft een enorme impact. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te bereiken en hen te helpen de kracht van positiviteit te ontdekken. Mensen kunnen vaak zoveel meer dan ze voor mogelijk houden.”

Met deze inspirerende woorden van Daan Jensen wordt duidelijk dat “Reset je Mindset” niet alleen een boek is, maar een levens veranderende strategie die zowel individuen als organisaties kan transformeren. Wil je meer informatie of Daan zijn lezing boeken voor jouw evenement of organisatie? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde onderwerpen